Biserica in PNB, controverse, toleranță și legitimitate

Scopul Bisericii este de a clădii Case ale Domnului pentru a propovădui cuvântul Lui si pentru a transmite invățăminte. In principiu Dumnezeu este mai presus de ORICE insă slujitorii lui NU !

Din nefericire anumite acțiuni sunt deformate nu neapărat de către preoți ci de cei care nu prea știu să facă diferențe sau să vorbească ”românește”.

Astfel, pe 14 Septembrie 2014, pe platoul Bucegi s-a ținut o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc intr-un cort fără fundație, cu avizele necesare din partea Administrației PNB ( organizare si transport auto).

Până aici a fost totul in regulă, numai că, așa cum ne-am obișnuit, diverși amatori de publicitate s-au apucat să ”comunice” că a fost DONAT un teren ( acea locație) de 3000 de mp pe care se va construi o Biserică ( inițial SCHIT ), că incă nu sunt obținute toate avizele dar se va trece peste ORICE și se va construi .

Acest moment a declansat mai degrabă o ură impotriva ”sistemului” nicidecum o sancționare la obiect a celui ce făcea declarații aberante și din nefericire s-a realizat o petiție ”impotriva construirii de noi biserici in Parcul Natural Bucegi”.

Spun, din nefericire, deoarece oricum o sucești, petiția este ”impotriva Bisericii”, chiar dacă ulterior s-a extins in mediul on-line la ”impotriva oricăror construcții” .

Cumva răul a fost făcut, pentru că acum toată lumea se luptă cu toată lumea și fiecare incearcă să găsească argumente pro sau contra … PETIȚIEI !

cortul din bucegi

Din diverse surse/zvonuri acum se realizează o strângere de semnături pe la Mânăstirea Caraiman, de la enoriași pentru contracararea efectului petiției, tot așa se zvonește despre o consultare publică pentru manifestarea voinței populației din Bușteni cu privire la construirea unui lăcaș de cult.

Dacă vorbim despre ”consultare publică” aceasta se face de către un institut de sondaje, pe un eșantion reprezentativ… pentru Bușteni eșantion reprezentativ fiind aproximativ 500 de persoane. Nu vorbim incă despre referendum pentru că ar fi greu de realizat și oricum n-ar prea avea sens iar despre cum se ”intervievează” 500 de subiecti din 9000 🙂 cred că toată lumea știe rezultatul.

Spuneam că totul a plecat de la un termen ințeles aiurea de către ”un vorbitor fără voie”, DONAȚIE, care ar fi presupus consultarea publică a populației prin LEGE, insă terenul de 3000 de mp nu a fost DONAT ci a fost un drept de folosință gratuită cu drept de superficie pe 99 de ani pentru construcțiile de pe acest teren . Deci ”consultarea publică” nu-si avea sensul pentru că PROPRIETAR este UAT Bușteni chiar dacă nu faci diferența intre folosință gratuită și donație. Avantajul beneficiarului folosinței gratuite este că NU PLATEȘTE IMPOZIT pe teren 🙂 , deci tot un fel de gaură la buget dar altfel .

Trecând peste toate acestea, terenul este PROPRIETATEA UAT Bușteni iar reprezentanții ALEȘI au obligația de a decide in favoarea dezvoltării urbei pe care o conduc. Biserica a vrut să construiască, foarte bine, putea să dorească să construiască și o firmă care extrage gaze de șist sau să se facă o rampă de gunoi, sau complex hotelier, toate propunerile trebuiau analizate iar dacă era optim TREBUIAU aprobate de către reprezentanții nostri.

Am mai spus in ZdB că zonarea PNB este făcută ”suspect” pentru că aproape tot ce ține de Dâmbovița este in zonă de dezvoltare durabilă, deci liber la construcții iar cam tot ce ține de Prahova este in zonă de management durabil, deci liber la natură, așadar chestia cu ”să păstram PNB nealterat, fără construcții de orice fel” se aplică la Bușteni, pe când la Moroeni NU!

Așa că trebuie văzut și analizat foarte bine pentru că in conformitate cu Harta zonelor PNB, Biserica de la Baba Mare poate fi construită legal la 300-400 de metri mai jos, in Dâmbovița.

Dacă este să fim corecți până la capăt… Cum s-a asfaltat, legătura intre Cabana Dichiu și DJ 714 , DJ 713 pana la Piatra Arsă, Asfaltarea Lac Bolboci mal stâng ? Nu prea am văzut petiții nici pro nici contra!

Un pic de statistică:

Duminică, 28.09.2014

Petiția impotriva construirii de noi biserici in PNB avea 21539 de semnături din care:

20-23% dintre semnatari nu au dorit să-și decline identitatea, adică nu prea si-au asumat cu nume și prenume ”votul” lor, nu și-au girat convingerea ci au lăsat o urmă anonimă de impotrivire la ceva.

Localități care au legătură directă cu PNB care au proprietăți, interese imobiliare, economice sau de altă natură, prin locuitorii lor au semnat petiția după cum urmează:

Moroeni+Fieni = 22 semnături   –  0,102%

Sinaia = 80 semnături – 0,370 %

Bușteni = 92 semnături – 0,427 %

Azuga = 20 semnături – 0,092 %

Predeal = 6 semnături – 0,027 %

Râșnov + Bran + Moeciu  – 23 semnături – 0,106 %

Zărnești = 10 semnaturi – 0,046 %

Adica 1,17% din cei cărora LE APARTIN BUCEGII s-au manifestat impotriva construirii !

60% sau chiar peste sunt semnatarii din București, aceeiași probabil care beneficiază spre exemplu de PASARELE de pe DN 1 puse cu ”consultarea publică” a conducătorilor auto dar fără consultarea cetățenilor localităților.

Antropizarea Bucegilor dacă s-a făcut , s-a făcut tocmai pentru cei care sunt ”Proprietarii Bucegilor” adică poporul român care a adus munți de gunoaie, dar totodată s-a interzis proprietarilor de drept ( locuitorii de la poale ), pășunatul, transhumanța, construirea de imobile, restricționarea accesului riveran, colectarea de plante medicinale, etc. Avantaj cine?

Dacă se hotărăște careva să ne pună ”cianură” in apă, să ne taie pădurile de fag din Baiu, să ne vândă să zicem domeniile schiabile, credeți că se va iniția vreo petiție , se va opune cineva ? Atunci suntem pe cont propriu !

Mă intorc la Bușteni, propietarul terenului de 3000 mp, care a considerat că este bună o biserică in vârf de munte. 92 de cetățeni nu vor! Restul de 9800 vor ? Sunt indiferenți sau consideră că localitatea se va dezvolta dacă va apare un nou obiectiv turistic-religios in Baba Mare, consideră cetățenii orașului Bușteni că este bine sau rău ?

Indiferent de ce cred alții, PROPRIETATEA este garantată prin Constituție și in principiu pe proprietatea ta faci ce vrei ( legal ), iar după ce ai obținut autorizațiile și avizele NIMENI nu poate contesta fie că-i place, fie că nu , astfel ori semnează cât mai mulți ( peste 3500 de locuitori din Bușteni), petiția pentru a se putea lua in considerare și punctul de vedere clar al comunității ori petiția nu va fi legitimă insă s-ar putea să aibă ca efect ori oprirea TUTUROR construcțiilor de orice natură in PNB ori neluarea in seamă a petiției și construirea de orice oriunde in Bucegi.

Insă cumva trebuie găsită o soluție optimă, echilibrată și gândită pentru că dacă se interzic ”construcțiile” vom asista din nou la aberații gen helioport pentru accesul materialelor la anumite puncte ce trebuiesc reabilitate, interzicerea accesului motorizat pentru persoanele cu handicap sau bolnave in PNB, dacă se arobă ”construcțiile” vom vedea munți de gunoaie pe oriunde, Sfinxul și Babele scrijelite de portierele BMW-urilor și sfârtecate de tocurile cui . Ar trebui totuși să intre in funcțiune și să se și aplice un regulament al APNB

Nu mai incep cu Bucegi – Sit Natura 2000 pentru că am alte convingeri in ceeace privește modul in care astfel de zonă s-a implementat in România, fără cap și fără coadă pe oriunde de dragul respectării unor procente dictate de la Bruxelles și dacă intrebi pe cineva ce este acela Sit Natura 2000 s-ar putea să ai niște răspunsuri tragice, cu toate că ar trebui să știe cineva de pe la APNB ce specii de plante și animale sălășuisc pe cei 3000 de mp.

Acum fiecare ințelege ce dorește din acest articol, personal sunt impotriva construirii unei subsidiare a Mânăstirii Caraiman pe platoul Bucegi pentru că nu la asta a visat Gherontie și nici călugărul care a ”inițiat această viziune”, pentru că altfel nu se explică de ce numele sau hramul inițial al schitului in 2010 era ”Nașterea Domnului” iar apoi brusc, peste doi ani s-a schimbat visul cu tot cu hram și denumire in ”Schimbarea la față” ( hcl 2010 și hcl 37/15,02,2012 și apoi viziunea a apărut și s-a cerut drept de superficie in 08,10,2013- hcl 149 ) dar altfel spre exemplu mi-ar place să văd asfaltată porțiunea de la Piatra Arsă până la Babele, panouri de informare stânga dreapta cu speciile de plante ce pot fi admirate in PNB și când, pentru a nu te uita după flori de colț in martie și după ghiocei in noiembrie, sfaturi practice , serviciu de salubrizare, etc 🙂 seamănă a vise.

Totodată să nu uităm că proiectul a fost ”VOTAT” de către cei ”aleși” de noi (de cei din Bușteni) și care au ajuns acolo pentru a ne reprezenta, deci hotărârile unui Consiliu Local ar trebui intr-un stat democratic și de drept să fie LEGE, indiferent dacă ne place sau nu, că poate nici mie nu-mi plac deciziile și hotărârile C.L. Bușteni, puse in practică de ”cel ales” prin vot majoritar dar asta este rezultatul voinței majorității cu drept de vot ( 2500 din 7500 🙂 ), din primul tur și cred că așa vor mai trece vreo 5 mandate.

___Vizualizari 368

One thought on “Biserica in PNB, controverse, toleranță și legitimitate

  1. Religioșii au un obicei pecare eu unul îl găsesc nefericit.
    Unde le vine a ridica vreun monument, troiță ori simplă cruce, purced fără jenă prea multă, de aceia cărora acele amenajări nu le pică bine.

    Am în vedere – printre altele – lăcașul proiectat în zona Babele, dar și crucea ridicată la Verdeața Văii Albe.

    PS
    E interesantă, mănăstirea Caraiman…
    Cea aflată pe munte Jepii Mici, de fapt. Și nicidecum pe Caraiman.

    Legat de ea, mi-aduc aminte nu o dată de minciunile debitate de omul sfînt,care a înființat-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
006
Mă așteptam să fie aglomerație la Sinaia Forever

Anul trecut (2014)  la Sinaia Forever au fost in jur de 52.000 de vizitatori pe parcursul a trei zile. Edițiile...

DSCN5072
Taxa pe nesimțire se aplică incepând de astăzi la Bușteni – controverse

De un an de zile tot aștept aplicarea taxei pe nesimțire. O așteptam foarte tare atât eu cât și cei...

Close