Ultimele articolecezar petrescu
SĂ-L CUNOAȘTEM PE CEZAR PETRESCU

În această casă, timp de 24 de ani, între 1937 şi 1960 a trăit şi a scris cea mai mare parte din opera sa vastă, scriitorul CEZAR PETRESCU.
Aici, la o măsuţă simplă din cerdacul de sus, soarele ridicat de după gaturile de munte din răsărit, cu razele lui drepte ca nişte cosmice minutare de aur ale unui ornic universal, i-au măsurat zilele, lunile şi anii trudei de artist, fără răgaz.
Aici, în singurătatea sporită de umbrele răcoroase ale băştinaşilor Carpaţi, străjuit de masivul gigantic denumit OMUL prin numele lui, symbol monumental al preocupărilor sale de fiecare zi, a scris nepieritoare capitole din cronica poporului nostru, respectând cu străşnicie adevărul şi chemând cu pasiune duhul dreptăţii.
Aici, sub cerul acesta pur, a cinstit ca într-o ceremonie antică deopotrivă: ARTA, DREPTATEA şi OMENIA.
Întru neuitarea acestui scriitor al poporului nostru am întemeiat în chiar căminul lui de cărturar, în chiar locul lui de muncă această aşezare de evocare şi aducere aminte spre a fi laolaltă omagiul omului şi operei ca şi pildă şi învăţătură pentru generaţiile care vin şi care vor intra aici cu capul descoperit, parcă pentru a nu tulbura încă liniştea muncii scriitorului.
Aici, între ziduri şi cărţi, a trăit şi a scris Cezar Petrescu.
Fie ca poporul românesc să-şi aducă aminte de al, atâta timp cât Caraimanul îşi va întinde în fiecare seară umbra pe casa aceasta a lui, ca o imaterială lespede neagră, uriaşă, pe măsura muncii şi operei sale.

INTRAŢI!
Veţi găsi prezenţa unui om care v-a iubit… care a iubit pe toţi oamenii.

___Vizualizari 481

Muzeul Memorial ,,CEZAR PETRESCU,, Busteni
Tagged on:                 

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
statie-de-transfer-deseuri
Noi investiții la Bușteni

Pe zi ce trece Bușteniul se modernizează și va intra in rândul orașelor europene. Dealungul timpului, urmând strategia națională de...

escapade
Ce faci cand te duci la munte, pe Valea Prahovei?

Mulți spun că fac recomandări fără să precizez nimic atractiv, asta referitor la articolul precedent când am scris că nu...

Close