ULTIMELE ARTICOLE * Inregistrare/logare *

cezar petrescu
SĂ-L CUNOAȘTEM PE CEZAR PETRESCU

În această casă, timp de 24 de ani, între 1937 şi 1960 a trăit şi a scris cea mai mare parte din opera sa vastă, scriitorul CEZAR PETRESCU.
Aici, la o măsuţă simplă din cerdacul de sus, soarele ridicat de după gaturile de munte din răsărit, cu razele lui drepte ca nişte cosmice minutare de aur ale unui ornic universal, i-au măsurat zilele, lunile şi anii trudei de artist, fără răgaz.
Aici, în singurătatea sporită de umbrele răcoroase ale băştinaşilor Carpaţi, străjuit de masivul gigantic denumit OMUL prin numele lui, symbol monumental al preocupărilor sale de fiecare zi, a scris nepieritoare capitole din cronica poporului nostru, respectând cu străşnicie adevărul şi chemând cu pasiune duhul dreptăţii.
Aici, sub cerul acesta pur, a cinstit ca într-o ceremonie antică deopotrivă: ARTA, DREPTATEA şi OMENIA.
Întru neuitarea acestui scriitor al poporului nostru am întemeiat în chiar căminul lui de cărturar, în chiar locul lui de muncă această aşezare de evocare şi aducere aminte spre a fi laolaltă omagiul omului şi operei ca şi pildă şi învăţătură pentru generaţiile care vin şi care vor intra aici cu capul descoperit, parcă pentru a nu tulbura încă liniştea muncii scriitorului.
Aici, între ziduri şi cărţi, a trăit şi a scris Cezar Petrescu.
Fie ca poporul românesc să-şi aducă aminte de al, atâta timp cât Caraimanul îşi va întinde în fiecare seară umbra pe casa aceasta a lui, ca o imaterială lespede neagră, uriaşă, pe măsura muncii şi operei sale.


INTRAŢI!
Veţi găsi prezenţa unui om care v-a iubit… care a iubit pe toţi oamenii.

___Vizualizari 465

Muzeul Memorial ,,CEZAR PETRESCU,, Busteni
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie

Login de vizualizare cu :

sau

Login cu panoul de administrare

Dacă nu ai cont te poți inregistra aici : 

[register_form]

 

Read more:
Ghid montan AUTORIZAT – Transport 4×4 in Bucegi

Traseu 1 PLECARE - BUSTENI SINAIA SAU PREDEAL spre Cota 1200,,BELVEDERE, Cota 1500 SAUA DICHIU - CHEILE ZANOAGEI - LACUL BOLBOCI - CHEILE TATARULUI - GROTA URSILOR - CABANA...

82 locuri de muncă vacante in Valea Prahovei

Agenţia Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Prahova  prezintă situaţia locurilor de muncă vacante în această perioadă (...

Close