Ultimele articolePovestea Iepuraşului de Paşte

Povestea Iepuraşului de Paşti, aducător de ouă roşii, îşi are originile pe meleaguri germane prin anul 1590, iepuraşul simbolizând fertilitatea. Desigur, iepuraşul de Paşti este un mit. În legendă, creatura aduce coşuri pline cu ouă colorate, dulciuri şi jucării la casele de copii în noaptea de dinainte de Paşte.

Poveste 1 Traditională :

Poveste 2 – Modernă:

Chemarea la rugăciune cu bătutul de toacă

Toaca este un obiect liturgic confecţionat, de cele mai multe ori, din lemn. De cele mai multe ori, în capetele toacei de lemn se dau trei-patru găuri circulare, spre o mai bună rezonanţă a vibraţiilor produse de lovirea cu ciocănelele. Găsită în clopotnite sau în curţile bisericilor, fixată în două sfori, sau rezemată de tocul uşii bisericii, aceasta este bătută la începutul sfintelor slujbe, sau în cadrul procesiunilor, cu două ciocănele realizate tot din lemn. Între Joia Mare şi noaptea Sfintei Învierii, bătaia clopotelor este înlocuită cu sunetul lin al toacăi, amintind de cuiele care au fost bătute în mâinile şi picioarele Mântuitorului Hristos la Răstiginirea Lui, pe Golgota. Nu numai sunetul aduce aminte de Patimile lui Hristos, ci şi simbolistica lemnului este legată de aceasta, amintind de lemnul Sfintei Crucii.

Pasca şi mielul, simboluri pascale

Gospodinele coc, o singură dată pe an, de Sfintele Paşti, pască. Aceasta are o formă rotundă, pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Având la mijloc o cruce, pască este impodobită pe margini cu aluat împletit. Mielul îl simbolizează chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mielul este simbolul lui Isus în întreaga tradiţie creştină. Rugăciunile pentru bine.

___Vizualizari 497

Tradiții – Povestea iepurașului de Paște
Tagged on:         

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
Ședintă ordinara in 19.09.2018, ordinea de zi si votul

Deja v-ați obișnuit că in fiecare lună anunț Ședința Publică Ordinară a C.L. Bușteni, ordinea de zi și cum votez...

00035piatade-altadata
Buşteni – Centrul Oraşului – Piaţa

Nr 43. Fotografie realizată in 1920 , reprezintă Piaţa oraşului. Aceasta avea 16 boxe printre care cateva măcelării la 2500...

Close