”Prin acești munți o frumoasă păstoriță, fiică a Jepilor bătrâni, iși păștea mioarele in vremuri demult apuse. Doi frați ciobănei se indrăgostiseră de păstoriță și prinseră a o urmări pas cu pas, fără insă a ști unul de dragostea celuilalt. Intr-o zi neguroasă , ciobanii, fără să se vadă unul pe celălalt, au intins brațele spre ciobăniță. Aceasta inspăimântată de apariția ciobanilor a scos un țipăt deznădăjduit și s-a aruncat in gol de pe stânci, prefăcăndu-se in cascada de argint care cade infinit, plângându-și parcă tinerețea. Ciobanii au impietrit pe loc din cauza grozăviei iar trupurile lor impietrite mai pot fi văzute și astăzi de-a stânga și de-a dreapta cascadei ” Aceasta ar fi legenda ce stă scrisă in dreapta cascadei Urlătoarea, pe un panou informativ realizat de către Administrația PNB in 2013. Tot in 2013 Administratia PNB a mai montat patru panouri informative dealungul traseului marcat cu cerc roșu Bușteni – Cascada Urlătoarea referitoare la specii de arbori si animale ocrotite in PNBucegi . N vine de la NATURAL ! Cascada se află la intersecția a două trasee turistice respectiv Bușteni – Cascada Urlătoarea si Poiana Țapului – Cascada Urlătoarea, cel din urmă fiind realizat de către Carol I pentru a lega Cascada de Castelul Peleș . ( mai multe informații le regășiți pe panoul informativ despre care vă povesteam) Acum descrierea și niște fotografii de pe traseu la inceput de primăvară ( Bușteni – Cascada Urlătoarea ) Pornind prin stânga Telecabinei din Bușteni cei care doresc să vadă cascada Urlătoarea pot sui agale timp de vreo 10 minute apoi o vor lua tot in stânga pieptiș timp de inca vreo 10 minute până la bazinul de joncțiune al fostei fabrici de hârtie ( acum HIDRO JEPI ) iar apoi in 15 minute se ajunge la Cascadă. Asta ar fi pe scurt descrierea traseului, pe larg descrierea in imagini:
Telecabina Bușteni Babele Tarifele actuale – Martie 2014 – pentru turiști , 35 lei / persoană adulta dus sau intors și 70 lei dus-intors și 18 lei copii dus sau intors și 36 lei dus intors . Pentru o familie cu un copil o plimbare până pe platoul Bucegilor pentru a vedea Babele și Sfinxul distracția costă doar 176 lei. Tarifele pentru BICICLETE – 70 lei / bicicletă + 35 lei pentru persoană 🙂 Acum, pentru admiratorii de peisaje și Bucegi s-a inființat Asociația Transportatorilor 4×4 care efectuează transporturi turistice cu autoturisme 4×4 păna la Padina, Peștera sau Piatra Arsă cu numai 50-60 lei/persoană. Soferii de autoturisme 4×4 iși au locația in fața Hotelului Silva sau in parcarea Telecabinei Bușteni-Babele. Aceștia nu percep tarife pentru BICICLETE . De vreo doi ani tot bat apropouri că poate poate pune cineva COȘURI de GUNOI pe traseul spre Urlătoare. Ei bine anul ăsta, in DUȘMĂNIE s-au pus … … in mijlocul străzii, pentru a fi văzute de toată lumea … Mda … nu-i bine fără coșuri dar și cu acestea … oricum sunt singurele, acolo unde ar fi fost necesare bineințeles că nu s-au montat. Oricum stați liniștiți pentru că acesta este singurul ”peisaj” urban, in rest incepe un traseu turistic, cel mai parcurs traseu din Bucegi și foarte frumos. Panourile informative realizate de APNB sunt de un real folos.
Sunt patru astfel de panouri despre Fag, Urs, Brad și Molid . Cred ca tot cei de la parc au realizat si o masă unde turiștii se pot opri și odihni, pot și mânca câte ceva din rucsac insă poate că aici chiar era necesar un coș de gunoi. Am eu ce am cu coșurile de gunoi 🙂 De remarcat că am intâlnit in jur de 15 bicicliști pe acest traseu. Și in sfârșit am ajuns la Cascada Urlătoarea
Aici, vizitatori din Japonia, Canada și Statele Unite , care s-au oprit , au admirat, au făcut fotografii au cumpărat câte un suc ( dozele le-au băgat in rucsac) iar pe urmă au coborât pe traseul ce duce la Poiana Țapului. Vizitatorii noștri insă sunt mai viteji, că nu-i așa ? , romănul este neam de viteji și nu ține cont de opreliști ( nu spun că sunt inconștienți sau … pentru că altfel ma trezesc iar cu comentarii că jignesc poporul român) Nu prea contează că anul trecut a căzut cineva in cap, nu contează nici avertizarea galbenă ” Pericol de cădere in gol” … Părinți grijulii …
Oricum FRUMOS. și Bușteniul … și gata! Vă invit și pe voi să parcurgeți acest traseu minunat ! Harta traseu :
___Vizualizari 26022
Te felicit pentru toate articolele interesante despre cele care ma intereseaza pe mine, despre tot ce tine de orasul Busteni, dar sunt mirata , cum de nu mai ai subiecte legate de dl. senator Savin. Eram obisnuita ca la fiecare articol sa fie ceva legat de dansul! Poate te-ai spovedit si duhovnicul te-a impacat cu dansul. E un lucru bun!