Dați un ban pentru Crucea Caraiman – Ca să ne luăm MERȚAN !

Probabil că voi fi din nou injurat și bine veți face voi aceia, probabil că mulți vor aprecia acest articol ca fiind un pur SF și poate că veți avea dreptate insă aceste considerente nu mă opresc să fac o analiză, pesimistă ce-i drept a ceeace se va intâmpla cu CRUCEA de pe CARAIMAN, care de curând a intrat și in Cartea Recordurilor.

0075crucea

Să intri in Cartea Recordurilor nu este ușor dar nici greu, numai dacă ne gândim la ”cel mai lung cârnat”, ”cea mai mare mămăligă”, ”cel mai urât om de pe planetă” etc, etc, depinde din ce punct de vedere privești iar asta nu o spun numai eu ci și alții.

Nu că nu mi-aș dori ca Monumentul Eroilor – Crucea de pe Caraiman să fie realilitată, dar nici să riscăm să rămânem fără ea, mai ales că există antecedente ale dorinței de reabilitare a unor obiective prin Bușteni care ori au disparut ori au fost mutilate ori au fost reabilitate fără a se reabilita.

Exemplele cele mai concrete sunt :

  • Spitalul din Bușteni care era o construcție impozantă și care in urma ”expertizării” a fost DARÂMAT pentru că reprezenta ”risc de prabușire”.
  • Parcul Central – era un parc decent, de localitate montană cu spații verzi și locuri de joacă și care in urma reproiectării și reabilitarii cu costuri de numai 5 milioane de euro a ajuns un mastodont de beton.
  • Monumentul Caporaluli Constantin Mușat , reabilitat fără a se reabilita de fapt monumentul ci imprejurimile acestuia cu valori de peste 200.000 lei ( două miliarde vechi)

și exemple mai sunt!

 

Acum, cu toate că povestea aceasta a reabilitării este mai veche ( 2008), mă rog, povestea proiectului Club Rotary – ”Dati un ban pentru Caraiman”, a fost repusă pe tapet.

Istoric vorbind, proiectul in sine, cel de reabilitare este bun, privind personalitățile care au participat sau pot participa la primii pași de proiectare, aici amintind cu stimă și respect pe dl. Arhitect DAN MANEA, in fapt sufletul ideii și grupul de restauratori ai ”Coloanei fără sfârșit ” , insă ce urmează după asta este de o gogomănie mai mare decăt vinderea/privatizarea țării. De la ideea de REABILITARE s-a ajuns la ideea de ”COMERȚ” ghiolbănesc, bineințeles monopolism de ”butic” a unora pe care atât ii duce mintea și au impresia ”că comerțul” merge mână-n mână cu gândirea.

 

Să o luam un pic metodic și să vedem cum stă treaba că poate nu văd eu bine și poate așa, cititorule, după ce citești acest articol vei băga mâna in buzunar sau iți vei utiliza pinul de la card pentru a ”participa” la REABILITAREA CRUCII.

 

Există un ”PARTENERIAT” intre Primaria Bușteni și Club ROTARY incheiat prin August 2010.

Acest acord de parteneriat prevede la capitolul ”Obligațiile partilor” niște acțiuni , activități și costuri …

Club Rotary iși asumă partea de PRE-Proiectare in valoarea de (cca) – 27.750 EURO + identificarea unor surse de finantare pentru Expertizare si Diagnosticare in valoare de 120.000 EURO + Inregistrarea la OSIM (cca 400 Euro) a sloganului ”Dati un ban pentru Caraiman”.

După ce se vor face toate documentele preproiectare, acestea vor fi predate Primariei Busteni pentru a scrie un proiect de Finantare ( Fonduri nerambursabile) pentru a se realiza investiția.

Ceeace inseamnă că pe lânga studiile de 147.750 de Euro vor mai exista costuri de proiectare Studiu de Fezabilitate si Proiect tehnic de … ”cât va ieși la licitatie”, adică minim 3% conform legii din valoarea totală a proiectului.

Stând și gândind că o reabilitare fara reabilitare a costat 200.000 lei iar reabilitarea unui parc 5 milioane de Euro, atunci valoarea proiectului vafi de un minim de 10 milioane de Euro, 3% proiectul, deci … incă 300.000 Euro.

Așadar, pentru a se putea DEPUNE un proiect de finantare a Reabilitarii Crucii vor fi trebuit cheltuiți minim 447.750 EURO sau 2.014.875 LEI ( transformați metafora cu dati un ban in bani și vedeți cam câți binevoitori ar fi)

 

Vorbind de transparență, echidistanță, cheltuieli, principii economice, dezvoltare durabilă si ce mai doriți, vă intreb : ESTE FEZABIL SLOGANUL – DATI UN BAN PENTRU CARAIMAN ? 

In cât timp oare se vor strânge 2,014,875 lei prin MILA PUBLICĂ pentru a putea fi demarată depunerea unui proiect de reabilitare care va trebui să fie APROBAT, pe urmă indeplinit, etc, etc ? 

Dar nu se oprește totul aici, gogomănia Comerțului ghiolbănesc merge mai departe pentru că una e să fi comerciant ghiolban si să ști că adaosul comercial reprezinta parte a cifrei de afaceri care ți s-ar cuveni și alta e să citești GHIDURI de FINANTARE unde scrie că ”veniturile apreciate a fi generate de proiect prin orice mijloace ( timp de 5-10 ani) , se scad din valoarea finanțării nerambursabile iar cota de finanțare va fi de 50% nu 2 %, iar Proiectele GENERATOARE de VENIT nu pot fi finanțate ( adaptare/sinteză de prin Programe Operaționale si Ghiduri de Finanțare) ”… de ce ?

Păi pentru că : 

CRUCEA EROILOR de pe vf. Caraiman din Bușteni

program complex de RESTAURARE, REABILITARE,CONSERVARE, PREZERVARE, INTREȚINERE si reintroducere in CIRCUITUL TURISTIC

subprogram de AUTOFINANTARE lucrări de intreținere

 

SCOP PRINCIPAL: dezvoltarea programului de promovare

SCOP SECUNDAR: asigurarea de resurse pentru finantarea lucrărilor de intreținere.

1. CURATENIE

Igienizarea spațiilor interioare

Inlaturarea gunoaielor și a lucrurilor de prisos

Redeschiderea ferestrelor

Adunarea echipamentului electric de pe terasă

Repararea usilor de acces/dispozitive inchidere

Reparare/vopsire scară și rezervoare metalice

2. FUNCȚIUNE

Izolarea spatiilor tehnice la parter, compartimentari rigips, etaj: spații expunere / comerț, eliberare terasă – belvedere

3. MUZEU

Bilet de intrare: grafica atractivă/informatii despre Cruce/ text explicativ

La parter: postere, harti/carte de impresii/documente, imagini

La etaj: echipamente tehnice ( vechiul generator/rezervoare/lămpi/date funicular, etc)

4. INFORMARE

Centru de informare/material publicitar din stațiunile de la bază

Prezența unui membru SALVAMONT / trusă prim ajutor

5. COMERȚ

Nealimentar

Toate produsele nu se vor găsi / comercializa decât aici ( inreg OSIM)

Toate produsele vor avea un text explicativ prin care cumpărătorii vor fi informați că o parte din pretul obiectului ajunge in programul : Dați un ban pentru Caraiman

Ilustrate: noi si vechi ( copii ) de vânzare

Tabără de creație: … ( inrămate – de vânzare)

Suveniruri: ( cruce/sfinx/babele)

Fotografii la minut

Taxe: acces in muzeu/acces pe terasă/acces pe brațul orizontal

Lunetă cu fise pe terasă

Contract cu televiziuni: Vremea in timp real pe Valea Prahovei

6. PERSONAL

– un membru salvamont

-un angajat Primarie

Voluntari

– Meșteri artizani

7. ECHIPAMENT

-camera de supraveghere

-luneta cu fise

-camera de luat vederi cu telecomanda

calculator/imprimanta color/aparat fofo digital

instalatie iluminat interior/ instalatie alarmă.

8. BREND

– definirea brendului

– protejarea brendului ( imagini/nume/alaturari imagini-nume)

-valorificarea brendului ( obiecte artizanale/foto care se gasesc doar aici)

 

Am ”bolduit” ceeace consider eu ghiolbanesc și periculos pentru viitorul ”Reabilitarii”, Monumentului și Fluxului de ”turiști/vizitatori” mulțumiți” 

Adică CRUCEA va fi reabilitată dar nu se va face curățenie, nu se va recompartimenta, nu se va intâmpla nimic pănă după reabilitare?

Adică Crucea se va transforma intr-un ”butic” de vânzare a unor suveniruri, protejate la OSIM,imaginea Crucii protejată OSIM nu va mai putea fi vândută decât cu acordul (contract) deținătorului drepturilor ( adică Club ROTARY ), accesul liber la terasă va fi restrictionat iar activitatea comercială va fi efectuată de către Primăria Bușteni ????????? , păi dacă ca si in cazul Pârtiei Kalinderu, activitatea NU va fi rentabilă și se va merge in PIERDERE, SE VA CONCESIONA CRUCEA ????

Adică spre exemplu când concluzionezi, adică gata cu gândirea și crezi că ai privirea de ansamblu … NU EXISTĂ WC PUBLIC, iar vizitatorii vor plăti să admire peisajul… iar dacă acesta va fi impresionant ? Care parte a personalului va explica situația sau o va rezolva? Deci sunt multe aspecte neprinse prin proiect.

Adică in cadrul proiectului se vor reabilita și căile de acces/trasee turistice, care vor trece pe lângă Schitul sau Mănastirea ce va fi construită in apropierea Crucii … S-o fi gândit careva să ceară și sprijinul BOR sau se vor re reabilita drumurile de acces in cadrul Campionatului de SF?

 

Și sunt multe de discutat dar…

  • Nu ar fi fost mai normal ca PRIMĂRIA BUȘTENI să facă LOBBY alături de Club ROTARY pe la Ministerele Culturii, Dezvoltarii, Turismului, etc și să promoveze un PROIECT NAȚIONAL de Reabilitare al unui MONUMENT aflat in PATRIMONIUL CULTURAL care reprezinta un simbol al identității naționale nu unul TURISTIC și COMERCIAL și nu să facă greșeala unei subscripții publice, cerșeală , milă publică, pentru ceva inexistent ( proiect, viziune, transparență).

  • In cazul in care PRE-Proiectul sau studiul de prefezabilitate va avea inclus in interior ceva de genul că ”Reprezintă un real pericol la siguranța vizitatorilor din cauza gradului ridicat de uzură” … și NU se vor găsi surse pentru reabilitare ?!?! … Se va proceda ca si in cazul SPITALULUI din BUȘTENI ??? adică DĂRÂMARE !!!!

  • Cine va verifica SUBSCRIPTIILE PUBLICE, cine va prezenta vreun raport cu incasări la zi pentru ca toată lumea să știe cât va mai dura până se va face primul pas, cel al ”inceperii scrierii Studiului de Fezabilitate in vederea depunerii proiectului de reabilitare.

  • Dacă va fi depus și câstigat proiectul, cine va câștiga licitația pentru Reabilitare, cel cu prețul cel mai mic sau cel mai profesionist, că dacă va câștiga cel cu prețul cel mai mic se va da o ”spoială” de bună calitate iar peste ceva timp se va lansa sloganul ”Mai dați incă un ban pentru Caraiman”

  • Dacă tot s-a făcut subscripție publică in ”PARTENERIAT”, pe unde, prin ce BUGET LOCAL sau LISTĂ de Achiziții/investiții există vreo valoare sau vreo amintire despre acest ”minunat” proiect 🙂 , că eu unul n-am văzut BUGETUL, dar nici voi cei care din MILĂ , Dați un ban pentru Caraiman ca și in cazul cerșetorilor – Dați un BAN … Pentru MERȚAN !

 

Așa că: 

DAȚI UN BAN PENTRU CARAIMAN sau pentru un MERȚAN ?

 

Ar mai fi de spus că:

  • Există prin legislatie niste specificații cu privire la CERȘETORIE, care se lasă cu măsuri coercitive .

  • Primele victime ale cerșetoriei conform www.zvp.ro : ”In cadrul campaniei de subscripție publică denumită ”Dați un ban pentru Caraiman”, primul sponsor oficial este domnul EMANOIL SAVIN, primarul orașului Bușteni iar al doilea domnul STRATAN C., fiecare cu câte 1000 E ” 🙂 ceva ca in cazul CEC – SAFI dacă nu mă inșel.

  • Interesant ar fi fost să se fi precizat pe site-ul primaria-busteni.ro, in afară de contul deschis la ”o bancă” și suma strânsă până in acest moment și de la câți in acești 2-3 ani de subscripție publică.

 

Acest articol reprezintă punctul de vedere al autorului și poate fi tratat ca Pamflet.  Like și share numai dacă vreți. Dacă vă place sau nu vă place … un pic mai jos, nu are legătură cu nimic dar imi arată că măcar ați trecut pe aici .

___Vizualizari 708

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Bușteni, Las Vegas românesc – orașul păcănelelor

Bușteni, Poarta Bucegilor, marcă inregistrată ? ... cel puțin așa se zice, sau am auzit de curând la Forumul Turismului...

Rezultate alegeri parlamentare 2016 Bușteni

Cu toate că este 4.30 dimineața m-am gândit să mulțumesc alegătorilor care au venit la vot și au votat. In...

Close