In anul 2007 Consiliul Judetean Prahova a lansat un proiect din fonduri europene Programul Operational Sectorial de Mediu la nivelul judetului in care exista si “Aglomerarea Sinaia” – in fapt localitatile Azuga Busteni si Sinaia intitulat ” Reabilitarea, modernizarea si extinderea retelei de distributie a apei potabile si a retelei de canalizare” in valoareaproximativa de 8 milioane de euro. Dupa aprobarea Masterplanului insa lucrurile au luat o turnura relativ proasta la prima vedere.
Primul rezultat palpabil a fost SCUMPIREA APEI al Busteni.
Al doi-lea rezultat a fost ca de fapt nu se va moderniza reteaua de apa potabila ci doar de canalizare
In anul 2011 ( 2010 a inceput ) s-a gasit solutia de catre primaria Busteni prin proiectul ” Reabilitarea Captarilor din Localitatea Busteni” , de a se moderniza reteaua de apa si de a se construi 4 statii de tratare a apei. Valoarea proiectului in sine aproximativ 10 milioane de euro avand ca surse definantare Banca Mondiala ( 61,64% ), M.D.R.T (19,16 %) si Bugetul Local Busteni (19,24% )
Initiativele sunt laudabile si chiar bune insa tema care o propun este de a analiza daca statiile de tratare care se vor construi la Busteni ar trebui sa fie statii de clorinare sau statii cu ultraviolete .
Ce face clorinarea ?
Clorul are dezavantajul ca in combinatie cu substantele organice produce compusi cancerigeni. Atunci cand folosim clor, exista intotdeauna posibilitatea de supradozare. Daca valoarea MAC (Concentratia Maxima Permisa) este atinsa, fluidul devine nociv pentru organismul uman. Clorul este periculos pentru mediu inconjurator si deasemenea este cunoscuta rezistenta unor bacteri la aceasta tratare.
Dezinfectia cu clorul este o tehnica comuna, bine cunoscuta si foarte multi au incredere cand folosesc clorul, nestiind caror pericole se expun. Dar peste orice argument, tratarea cu clor necesita o investitie mica, ceea ce foarte multe societati considera un important avantaj.
Ce fac sterilizatoarele cu lumina ultravioleta
Este cea mai sigura metoda de dezinfectie a apei la nivel mondial. Bacteriile, virusii si alte microorganisme sunt distrusi in procent de 99,97 %, la trecerea prin fata lampii cu ultraviolete. Dezinfectarea cu lumina ultravioleta este un proces eficient si foarte potrivit din punct de vedere al interactiunii cu mediul inconjurator, nu lasa in apa reziduuri sau produse daunatoare si nu afecteaza simtul gustului sau mirosul.
Astfel va propun sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
Romaqua Borsec imbuteliaza apa plata la Busteni din sursa Fierastrau ( sursa subterana ) .
Acelasi izvor alimenteaza cred 50 % din localitatea Busteni.
Ce implicatii va avea clorinarea apei asupra turismului din Busteni ?
Ce implicatii va avea clorinarea apei asupra florei si faunei din Busteni ?
Oare cu inca 500 de mii de euro in plus la proiect nu se putea gasi alternativa ca statiile de tratare sa fie cu lampi ultraviolete ?
Daca primul proiect al CJ Prahova finantat 95% din surse UE a dus la majorarea tarifului apei la Busteni cu 300% , cu cat se va majora tariful actual in urmatorii 2 ani dupa demararea proiectului Primariei Busteni ?
Astept sugestii , propuneri si raspunsuri, la fel ca la articolul cu camparea in Valea Cerbului
___Vizualizari 640
povesti pentru creduli. apa din busteni nu are nevoie de tratare prin clorinare. de 100 de ani se consuma aceasta apa in aceasta stare si nu au fost probleme de nici un fel. verificarile sint de proasta calitate. nu dau nume
Parca era o vorba, izvor cu apa limpede, curata si rece… Nu asta insemna sursa subterana la munte? Imi amintesc, cand eram copil, ce buna era apa la Sinaia… in timp s-a dus…nici acolo nu mai este. Si-mi mai amintesc cand am venit in Bucuresti, ce gust oribil avea apa la chiuveta… Cred ca e la fel si azi, dar il simt doar cand ma spal pe dinti. In mintea mea, se naste o intrebare… nu cumva in paralel cu clorinarea apei, apare si un distribuitor nou de apa plata sau/si minerala in zona, eventual ceva mai ieftin decat e la butic? Business is business…..
*** completare: Din cate stiu, apa de izvor, de munte, poate avea mai mult calcar, e nociv si el dar macar e bun la gust 🙂 🙂 🙂
Eu stau in Zamora si din cate sti eu apa vine din Azuga. Apa are un puternic gust de clor, iar cand ploua in cada se depune nisip. In plus de asta are gust de mlastina, asta poate datorita faptului ca str. Zambilelor este alimentata printr-un artificiu facut de cei de la Hidro Busteni care au alimentat strada din doua surse, o data din str Panduri si o data dintr-o conducta veche din padure. Eu am un TDS-metru cu care masor apa. Apa din cartierul Silva are cca 85 ppm iar cea de la mine de pe strada are cca 195 ppm. In consecinta eu car apa de baut si gatit de la SILVA.
Traducere @ Viorel
… “Nu stiu ce sa mai cred ca oricum apa e scumpa avand in vedere ca nu ii face nimic nu tu pompat ci doar daca se face acea clorinare cum se zice !!!
Iar camparea e buna dar ce se face cu banii din incasari pt campare si trebuiesc multe facute in acest domeniu !!!!..”…
Sper ca asa vor intelege si altii care au terminat scoala acum vre-o 15 – 20 de ani ! Ma refer la vocalele care se pare ca au fost scoase din cartile de gramatica sau romana !??!
N STIU C S M AI CRED K ORCUM APA E SCUMPA AVIND IN VEDERE K N ÎI FACE NIMIC N TU POMPAT CI DOAR DK S FC ACEA CLORINARE CUM S ZICE!!!
IAR CAMPAREA E BUNA DAR C S FAK K BANI DIN INCASARI PT CAMPARE SI TREBUESC MULTE FACUTE IN ACEST DOMENIU!!!!!!!!!!!!
Prietene , m-ai rapus . Am si eu rugamintea… cu cuvite intregi daca de poate !!! in ROMANA .Aceasta exprimare nu o inteleg chiar daca scriu fara diacritice .. Multumesc de intelegere !
zdb
DAF GEOCONSULT srl
Studii geologice si hidrogeologice
Str. Serg. Nutu Ion nr. 39, sector 5
RO – 050762 Bucuresti – ROMANIA
Tel./Fax: 021.317.37.73
Vodafone: 0722.258.042
Orange: 0740.170.058
E-mail: studiigeo.hidro@gmail.com
E-mail: geo_hidro@yahoo.com
http://www.studiigeo-hidro.ro
Studii geologice si documentatii pentru valorificarea
zacamintelor de ape minerale din Romania :
(peste 35 de ani de experienta in domeniu)
Va oferim surse de ape mineralale pentru imbuteliere, in special, din Carpatii Orientali.
– consultanţă în geologie, geotehnică, geochimie şi
industria miniera
– studii geologice – fisa perimetrului de explorare;
– studii hidrogeologice si foraje hidrogeologice ape minerale si terapeutice;
– evaluarea zacamintelor de substante minerale utile;
– studii de mediu: acord de mediu si autorizatie;
– documentatii pentru aviz si autorizatiea de gospodarirea apelor;
– documentatii pentru instituirea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica;
– documentatii geologice pentru obtinerea permisului/licentei de explorare/exploatare ANRM;
– intocmim documentatii. in conformitate cu legislatia, ordinele si dispozitiile actualizate ANRM,
privind elaborarea si avizarea programului anual de exploatare;
– ridicari topografice;
– documentaţii plan de refacere a mediului si proiect tehnic
de refacere a mediului;
– documentaţii pentru obţinerea avizelor de la Arheologie, Culte, Rezervatii, Arii Protejate;
– studii hidrogeologice (conform Legea nr.458/2002; H.G. 930/2005);
– documentatii pt. dimensionarea zonelor de protectie sanitara si
a perimetrului de protectie hidrogeologica pt. autorizatia
de la Apele Romane, inclusiv obţinerea referatului hidrogeologic de
expertiză (de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor
Bucureşti).
– intocmirea documentatiilor tehnice necesare pentru obtinerea
avizelor pt. executarea forajului si autorizatiilor pt. exploatarea sursei de
apa subterana, de la Apele Romane (conform Ordin MMP nr. 799/2012).
Contact:
geolog Neculai Terteleac
0722 258 042
0740 170 058