Centrul Cultural Aurel Stroe  sau Casa de Cultură  construita in 1886
are o istorie deosebita. La sfarsitul secolului 18 a functionat ca scoala. Despre inceputurile scolii din Busteni avem un numar de date scrise de fostul director al scolii, A.M. Mihailescu, pe care le-a publicat in Monografia Scolii din Busteni in 1906.

Scoala din Busteni a fost infiintata din 1865, dupa aparitia legii invatamantului rural obligatoriu din 1864. La inceput scoala a functionat cu doua clase si aici veneau si copii locuitorilor din Poiana Tapului si chiar cei din Sinaia.

00045scoalaveche

Inainte de a se infiinta localul din fata garii ( 1886 ) scoala a functionat intr-o casuta, proprietatea lui Ghita Constantinescu. Era o casuta taraneasca , mai mult o coliba, cu ferestre mici, situata pe Valea Alba. Scoala a functionat in aceasta casuta pana in 1870, cand s-a mutat in localul proprietate a comunei in care functiona si primaria.

Noul local al scolii din fata garii este construit in 1886 ( in el a functionat in ultimii ani biblioteca oraseneasca ).

Pana in 1881 scoala functioneaza cu doua clase, iar pana in 1891 cu un singur invatator.

In prezent Casa de cultura functioneaza ca un amplu complex cultural in care isi desfasoara activitatea si Biblioteca Oraseneasca.

Trebuie mentionat faptul ca acest prestigios ansamblu cultural a fost cuprins intr-un proiect de modernizare din Fonduri Structurale

cascult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Distribuie