Ziua Unirii și Ziua de naștere a lui Badea Cârtan


ULTIMELE ARTICOLE

Duminică, 24 ianuarie 2016, sărbătorim la Sinaia, Ziua Unirii și Ziua de naștere a lui Badea Cârtan. Evenimentele sunt organizate anual printr-un parteneriat cu autoritățile și localnicii din Cârțișoara- Sibiu, locul nașterii eroului național.

Badea Cartan


În ultimii 14 ani, an de an, delegații oficiale ale celor 2 localități au realizat vizite reciproce, reconstituind prin aceste deplasari simbolice trecerea granițelor Principatelor Istorice, a timpului și a istoriei, asa cum a facut-o în trecut Badea Cârțan.

Anul acesta, la invitația primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, primarul comunei Cârțișoara, Dorin Magda, însoțit de elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Badea Cârțan”, consilieri locali, profesori și localnici vor veni la Sinaia pentru a aduce un omagiu lui Badea Cartan și pentru a sărbatorii alături de sinăieni Ziua Unirii.

Programul zilei va debuta la ora 10,00, cu un moment artistic susținut de elevii școlilor din Sinaia și Cârțișoara, la Centrul Cultural Carmen Sylva.

Activitățile vor continua cu Hora Unirii în amfiteatrul din fața Primăriei orașului Sinaia, la ora 12,00, și cu un scurt moment comemorativ la mormântul lui Badea Cârțan din Cimitirul Sețu, la ora 12,30.

Totodată, delegația din Cârțișoara va vizita, în cursul zilei de duminică, Muzeul Orașului Sinaia și Muzeul Național Peleș.

Badea Cartan a fost un țăran român (nascut in comuna Cartisoara ) care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. A fost înmormântat în cimitirul de la Sinaia, pe mormântul său fiind trecute următoarele cuvinte: „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului său”

Anul acesta se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române și 167 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan.

___Vizualizari 74

Facebook Comments

About ZiardeBusteni.ro - Cristian Achim

Fondator al Ziar de Busteni din dorinta de a promova Arealul Bucegilor, de a arata tuturor ca atat Bucegii cat si localitatile de la poalele lor reprezinta ceva. Ziar de Busteni a fost, este si va fi la dispozitia oricui doreste sa lase pentru viitor un mesaj, o fotografie un strigat, un sfat ... Nu sunt jurnalist !
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *