Povești cu TAXA pe Bucegi 5 lei, casieri Jeep-iștii 4X4

Mda! Mai multe comunicate de presă și articole de ieri spuneau că alaltăieri s-a inaugurat Centrul de Vizitare al Parcului Natural Bucegi – Alexandru Beldie și că de ieri, adică JOI, turiștii vor plăti 5 lei taxă anuală pentru a vizita Bucegii.

Stau cam la 200 de metri distanță de acest Centru și mi-am zis că ar fi cazul să-l vizitez, poate, cine știe,  aflu mai multe amănunte …

 

DSCN6516

Amănunte cu privire la deschiderea oficială, la taxă, la cât a costat centrul, proiectul, etc.

DSCN6519

Nu vă voi plictisi cu prea multe fotografii pentru că fiind un obiectiv turistic va avea o pagină inclusă in secțiunea de obiective turistice .

DSCN6502

Așadar valoarea construcției in sine in jur de 8 milioane lei sau 1,8 milioane euro.

Valoarea proiectului din care face parte , in jur de 14 milioane lei sau 3 milioane euro.

Centrul de vizitare este interesant, intrarea este gratuită, dispune de personal calificat, care dacă ai intrebări iti va răspunde la ele.

In principiu dacă aveți copii ( până in 9 ani ) ar fi bine să-i supravegheați pentru că o mare parte din exponate pot fi atinse și … 🙂

Revenind la valoarea construcției, cred că este ok, și banii au fost cheltuiti cu cap, dar dacă ne referim la valoarea proiectului ( vezi panou ), se cam schimbă treaba, mai ales dacă ne referim la pliante și broșuri.

Intr-adevăr, când intri ai la dispoziție un ”front office” de unde te poți ”autoservi” cu pliante informative despre floră, turism,  monumente ale naturii, să nu dai mâncare la urs și ceva despre principiile biodiversității care cuprind aceleași texte sterile și neimbietoare intâlnite in toate materialele de promovare ale Bucegilor din ultimii 40 de ani. Parcă de atunci NIMENI nu mai știe să scrie ceva nou.

In interiorul centrului de vizitare găsești panoplii cu flora, fauna, pietre și două machete 3D. La capitolul panoplii sunt prezentate speciile cu denumire românească, latină … si cam atât. M-am așteptat ca machetele 3D să cuprindă cu beculețe o zonare a speciilor de plante și animale… NU cuprind, ci doar poți prin apăsare de buton să vezi cam pe unde sunt amplasate câteva vârfuri, cascade, eventual rezervatii , ca jucărie sunt excelent concepute pentru copii sub 14 ani, altfel … 🙂 , mai ales că traseele tematice care sunt pe machete nu prea au legătură, precum spuneam și in articolul precedent, cu traseele turistice.

 Oricum, dacă ești pentru prima oară pe la Bușteni, această clădire iți poate trezi interesul, măcar să ajungi la Urlătoarea sau la Babe și Sfinx.

Eeeee … dar când incepi să pui intrebări despre Taxa pe Bucegi ,  se schimbă treaba, cu tot cu zâmbetul celui căruia ii ceri detalii, asta și din cauza faptului că mă mai cunoaște lumea 🙂 … s-a risipit interlocutorul 🙂 🙂 .

Cu greu am reușit să scot câteva informații de la cei câtiva care erau acolo…

In primul rând, nu există o bază legală a instituirii acestei taxe, apoi astăzi, VINERI, taxa NU SE COLECTEAZĂ NICĂIERI, on-line nu se poate achita, prin SMS nici atât. Se pare că se vor monta niște ”tichetomate” in acest Centru și la TELECABINE ( Bușteni și Sinaia ) și probabil și ”in alte locații”. La Peștera, pe la intrari pe trasee sau pe la cabane, turiștilor li se vor tăia chitanțe de către ”rangeri”, pe Dichiu taxa se va plăti ori pe la Vârful cu Dor ori in Parcarea din Piatra Arsă, ori iți va ciocăni un nene cu casa de marcat in parbriz dacă ai parcat pe pajiște… Salvamontiștii nu vor fi implicați in colectarea de taxă pentru că banii nu se duc și la ei 🙂 și se studiază problema ca taxa sâ poată fi platită și pe casele de marcat pe care le dețin transportatorii 4×4, că uite așa cu siguranță vor tăia bonuri și pentru transport 🙂 🙂 tare sau ce ?! … Așa că rămâne ca-n gară ! Taxa se va aplica dar nu de IERI ci probabil de la Paște, al cailor aș spune eu!

In concluzie, dragi turiști aruncători de gunoaie, fără teamă puteți arunca in continuare pentru că este GRATIS, după ce se va implementa și taxa, cu numai 5 lei puteți dubla sau tripla cantitatea 🙂 , iar dacă se va implementa taxa de Bucegi de 5 lei pentru Ecologizare, atunci fiți convinși că se va implementa și taxa de Bușteni, tot pentru ecologizare pentru că nu prea este corect să nu arunci pe munte și să umpli orașul cu gunoiul tău GRATIS, o fi solidar dar chiar așa…

Nu-i de râs, e de plâns ! Și când te gândești că taxa asta a produs o serie de certuri pe FB 🙂 și nici măcar nu se aplică !

___Vizualizari 1219

3 thoughts on “Povești cu TAXA pe Bucegi 5 lei, casieri Jeep-iștii 4X4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
primariabusteni
E seară şi e linişte….

Da, e foarte linişte, nici un troleibuz nu claxonează încă, apa cu clor curge.... şi caldă şi rece... binefacerile civilizaţiei......

0097vila-albert-roth
Vile pana la Cazinoul din Busteni 1900 – 1920

Vile construite in anii 1900 - 1920 pana la constructuia marelui " Cazino"   Nr.98  Fotografie realizată in 1920, reprezentând...

Close