Petitie pentru Valea Cerbului

Valea Cerbului este cel mai pitoresc loc de pe Valea Prahovei si unul dintre cele mai frumoase din tara. Peisajul este minunat, valea este dominata de abruptul Costilei, este inconjurata de paduri, impodobita de un rau cristalin … ce ti-ai mai putea dori? Poate ceva mai mult respect fata de mediu si, de ce nu, mai multa logica din partea celor direct interesati.
Am facut cateva poze, in urma cu o luna (de Rusalii) iar ulterior am facut demersuri pe langa autoritatile centrale. Ceea ce am vazut, m–a socat: spatiul natural cuprins intre soseaua care leaga orasul Busteni de Gura Diham si raul Valea Cerbului era invadat de turisti cu masini, focuri, miros de mici, “muzica”; unii, mai vrednici, spalau masinile in rau sau isi incearcau motoarele pe versanti. Imaginea dezastrului ecologic a fost coplesitoare.
Cui foloseste? Nu stiu, dar in mod cert ceea ce se intampla acolo nu foloseste orasului Busteni. In primul rand, nu foloseste pentru ca toti acei turisti nu consuma nimic din Busteni, de regula vin aprovizionati de acasa, fac foc, mananca ce pun pe gratar, apoi pleaca lasand in urma 10 ron/autoturism, taxa de acces si “ecologizare”. Ce bine ar fi daca turistii ar manca la terasele sau restaurantele din Busteni! Comerciantii ar face profit, ar fi mai multe locuri de munca si mai multe taxe, nu credeti? Apoi, cred ca cele cateva zeci de focuri si masini campate pe spatiul verde indeparteaza turistii cazati in Busteni, care si-ar dori o plimbare pe Valea Cerbului. Unde te poti plimba? Pe drum te sufoca praful, iar pe spatiul verde trebuie sa faci slalom printre corturi si masini, in miros de fum si de mici. Totusi, cei mai multi turisti vin la munte, sau ar vrea sa vina la munte, pentru liniste si aer curat, nu credeti? Cu ei ce facem? Asta in conditiile in care principala facilitate care se pune la dispozitia turistilor, in Austria de exemplu, este … mersul pe bicicleta. N-am mai vazut biciclisti pe Valea Cerbului de foarte multi ani. Daca cei care s-au instalat in rulote si in corturi s-ar caza la pensiunile orasului, n-ar fi mai bine? Vor locuitorii orasului Busteni sa promoveze un fel de turism social, pentru cei nevoiasi care nu-si permit o camera la pensiune? In sfarsit, sau in primul rand, daca vreti: ce facem cu mediul?
Am facut demersuri pe langa autoritatile centrale. Daca vreti, puteti citi petitia, inclusiv imaginile atasate la pg.2-5 ale petitiei, precum si raspunsurile, iar concluziile le trageti singuri ( vezi http://www.mateescu.ro/petitie.pdf , http://www.mateescu.ro/raspuns-mediu.pdf si http://www.mateescu.ro/raspuns-jandarmerie.pdf ).
Din ambele adrese de raspuns rezulta ca intreaga zona este proprietate particulara, fara a se preciza, totusi, cine este proprietarul.

 

IMG350

Ma abtin sa trag concluzii, deoarece cred ca solutia se afla in mana cetatenilor orasului Busteni, care, daca vor, pot transforma localitatea intr-una de tip austriac, in care mediul natural intact, linistea, peisajele, sa aduca turisti cu bani adevarati, in locul celor 10 ron incasati la “bariera”. Banii sunt buni pentru prosperitatea locuitorilor si a orasului, nu credeti? Turismul adevarat, care aduce profit, se face in pensiuni, hoteluri, restaurante, terase, NU in corturi si in rulote.

Update:

Azi, 15 iulie 2014, am mai primit un raspuns, l-am postat pe site-ul personal: http://www.mateescu.ro/raspuns-politia-prahova.pdf . Acest raspuns vine in totala contradictie cu cele anterioare, deoarece Politia judeteana specifica faptul ca s-au dat amenzi pentru nerespectarea Legii 54, ca urmare a sesizarii mele!! Deci, doua organe ale Statului, respectiv Jandarmerie si Garda de mediu afirma ca NU pot sa intervina deoarece spatiul este proprietate particulara, in vreme ce Politia imi transmite ca Jandarmeria a aplicat amenzi. Jandarmeria la randul sau spune ca nu intervine. Asta deja ar fi o speta de competenta Parchetului deoarece “consemnarea de date neconforme cu realitatea, intr-un inscris” reprezinta infractiunea de fals intelectual. Cum adresele se contrazic, este clar ca una este un fals, in sens penal; ma abtin sa implic Parchetul, totusi. Adresele astea au si o morala: faceti intodeauna mai multe petitii, pentru aceeasi speta. Nu se stie ce raspunsuri primiti…

 

___Vizualizari 3249

5 thoughts on “Petitie pentru Valea Cerbului

  1. foarte pertinente observatiile tale… raspunsurile autoritatilor lasa de dorit, se vede ca sunt formulate la plesneala…trist. Zona aia din pacate e distrusa sistematic de ani buni, acum se mai si exploateaza distrugand poteci turistice ( poteca plaiul fanului ), gunoaie garla, prost gust la tot pasul…dar nici in busteni nu exista o mentalitate serioasa privind turismul. Se incearca doar sa se stoarca cat mai multi bani de la turisti pe niste servicii mediocre. Totusi concluzia ta e gresita, turismul se face in corturi si rulote la fel de mult ca si in unitatile mentionate de tine, doar ca trebuie si educatie inainte de toate ceea ce lipseste cu desavarsire din repertoriul romanasului de rand. Si nu conteaza unde te cazezi atata timp cat respecti natura si incerci sa o protejezi.

    1. N-am vazut acest gen de turism in Elvetia, nici in Austria. Nicaieri nu ai voie sa intri cu masina pe spatiul verde! Nu ai cum sa protejezi natura daca instalezi cortul pe Valea Cerbului pentru ca iarba pe care o calci, flora, vor fi afectate iremediabil. Din pacate, se ascunde distrugerea mediului sub paravanul “ecologizarii”, care in mintea unora inseamna NUMAI strangerea gunoaielor. In Poiana Mare sunt facute, deja, drumuri de pamant din cauza autoturismelor, ceea ce inseamna o distrugere durabila a vegetatiei.

      urme masini 1

      urme masini 2

  2. din nefericire urmele lasate in poiana mare sunt de la utilajele care se folosesc la exploatarile forestiere din zona aceea adica se ataca natura din doua puncte turistii din rulote si corturi pe de o parte si exploatarile forestiere de de alta probabil ne vom amintii cu nostalgie de BUSTENI peste doar cativa ani dar asta este din pacate nu ne putem opune !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Concepte unitare peisagistice și hoții (interpretare greșită) de Bușteni

Acum două ședințe de Consiliu Local am solicitat realizarea unui studiu peisagistic pentru orașul Bușteni pentru că Bușteniul nu inseamnă...

Ședință ordinară a CL Bușteni in 26 ianuarie 2018, ordinea de zi și votul

Ca in fiecare lună, anunț Ședința Publică Ordinară a C.L. Bușteni, ordinea de zi și cum votez la Proiectele de...

Close