Centrul Cultural Aurel Stroe – update

Este o reeditare a articolului Buşteni-Biblioteca si Casa de Cultură pentru că in  curănd ( martie 2012) se implineşte un an de când a fost finalizată reabilitarea acestui monument dar și datorită faptului că am primit câteva sesizari că postez “contra” in categoria “Așa a inceput istoria Busteniului” , cu clădiri care nu mai sunt sau au fost dărămate de actuala administratie . Acesta este un articol in care nu postez “contra” insă de mâine nu prea mai am ce face ca nu prea a mai fost nimic reabilitat, incă!

Pe scurt o trecere in revistă :

” In anul 1906, odata cu publicarea Monografiei Scolii din Busteni, apar primele informatii despre inceputurile activitatii scolare din Busteni, scrise de fostul director al scolii, A.M. Mihailescu.

Astfel, potrivit informatiilor din aceasta Monografie a Scolii, prima scoala in Busteni a fost infiintata in 1865, imediat dupa aparitia legii invatamantului rural obligatoriu din 1864. La inceput, scoala functiona cu doar 2 clase, si pentru copiii din Poiana Tapului si chiar Sinaia. Noul local al scolii, in fata garii, a fost construit in 1887 – aici a functionat, dealtfel, in ultimii ani, biblioteca orașenească. Pana in 1881 scoala functioneaza cu doua clase iar pana in 1891 cu un singur invățător.

Raportat la procentajul din vremea aceea al stiutorilor de carte din tara, care era destul de scazut, putem aprecia ca ponderea celor care stiau carte in Busteni (43%) era aproape dublu fata de nivelul national.

In februarie 1899 a fost intemeiată, in Scoala din Busteni, Societatea culturala “Gheorghe Lazar” la initiativa lui A.M. Mihaelescu și a Dr. Constantin Popescu. Aceasta societatea culturala avea ca scop principal raspandirea si popularizarea cunostintelor practice in randul populatiei rurale. Se organizau conferinte publice, sezatori, cursuri pentru adulti, biblioteci populare, petreceri si excursii. A functionat pana in anul 1903 cand s-a constituit ca si Banca Populara, fara a-si pierde, totusi, caracterul cultural. Scopul societatii era fructificarea economiilor membrilor sai, inlesnind astfel creditele. In ceea ce priveste aspectul cultural, erau incurajate toate actiunile de profil din comuna: sezatori, conferinte, cursuri, lecturi, excursii etc.

 In perioada interbelica, preocuparile pentru cultura s-au accentuat, in centrul acestora ramanand in continuare scoala si directorul acesteia din acele vremuri, Vintila Marculescu.

O caracteristica interesanta a vietii culturale a orasului Busteni este aceea ca orasul a “adoptat” sau a fost “adoptat” de un numar semnificativ de oameni de cultura care, fara a fi nascuti aici, fie s-au stabilit fie au activat in orasul Busteni. Asa s-a intamplat cu scriitorul Cezar Petrescu si cu muzicologul si compozitorul Aurel Stroe. “

– Sursa :Strategia de Dezvoltare a Oraşului Buşteni.

Nr.61 Fotografie realizată in 1910 reprezentând “Scoala primară” construită de Administraţia Domeniului Coroanei , administrator Ion Kalinderu , din dispoziţia Regelui Carol I in 1887.  A fost incendiată in 1987  tocmai când implinise 100 de ani.

0061scoalaveche

 

Nr.64 Fotografie realizată in 1915 reprezentând “Şcoala Primară din Busteni” . Avea un parc cu brazi seculari, acum tăiaţi şi un ceas cu diametrul de 90 cm Paul Garnier, acum dispărut. Avea deasemenea un cor condus de directorul şcolii, cu faimă judeţeană, Vintilă Mărculescu.

 

0064scoalaveche

 

 

Extras din „ MONOGRAFIA ŞCOALELOR” – PRECUVÂNTARE de D-l ION KALINDERU 1907

PRECUVÂNTARE

 

Am publicat anul trecut, cu prilejul Exposiţiei Generale Romane, monografiile moşiilor care alcatuiesc Domeniul Coroanei.

In aceste lucrări s’a scris şi despre şcoale, însă pe scurt, aşa că dăm acum la iveală monografiile unora din şcoalele de pe Domeniile Coroanei, intocmite de insuşi d-nii Invăţători diriginţi şi revizuite de mine.

In monografiile de faţă se face pe de o parte istoricul şcoalelor, iar pe de alta se arata roadele ce au dat dela intemeierea lor.

Instituţiile şcolare, fiind factori de căpetenie întru promovarea culturei ce trebuie să stea la baza orcarei desvoltări morale şi materiale, s’au bucurat totdeauna de o deosebită şi statornică ingrijire din partea Administraţiei Domeniului Coroanei. Ţinta acesteia fiind, dela început, luminarea sătenilor şi imbunătăţirea stării lor in toate privinţele, m’am interesat de şcoli, nunumai ca locatari şi materiale de învăţământ, ci şi de cercetarea lor regulată de către copii, cum şi de activitatea extraşcolară a domnilor Invăţători.

…… „

După incendierea din 1987 cladirea  a fost reconstruită nerespectându-se planurile iniţiale. Dupa reconstruire aici se desfăsoară activităţile Casei de Cultură şi a Bibliotecii Orăşeneşti.

 

In perioada  2010 – 2011 Casa de Cultură – “Centrul Cultural Aurel Stroe” a beneficiat de un program de reabilitare a etajului şi  mansardei, program cofinanţat din Fonduri U.E. prin P.O.R. 2007 – 2013, Axa 5, DMI 5,1 .

ONE_6248

Aici conferința din 4 mai 2010 la semnarea contractului de finanțare.

ONE_6313

Aici semnarea efectivă a contractului in prezența Primarului, Secretarului general al MDRT si Directorului Adjunct ADR Sud Muntenia.

Mansarda si etajul au fost reabilitate pentru că aratau cam așa:

 

Astăzi etajul şi mansarda reabilitată sunt utilizate pentru:

– Cursuri gratuite pentru copii – Pictură, Muzică, Dans.

– Muzeu “AUREL STROE “

– Sediu regional Radio Romănia

– Sediul Centrului Regional de Resurse in Turism, cu săli de curs pentru desfaşurarea de cursuri de perfectionare , Centrului de Afaceri si al Societăţii de turism Carpaţi

s.a.m.d.

 

Drept pentru care vă invit să vizitați Centrul cultural Aurel Stroe și veți vedea și ceva care nu a fost distrus!

 

 

Articol publicat in formă simpla la data de 31 octombrie 2012

___Vizualizari 510

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
002-1
Bușteniul s-a fluidizat din nou

Zice lumea că sunt eu cârcotaș și că văd numai lucrurile rele care se intâmplă prin grădina de după Poarta...

0012
Bușteniul după ploaie și casele dispărute

După ploaia de ieri am făcut o plimbare scurtă prin urbea noastră de la poalele Bucegilor, pentru că mireasma ierbii...

Close