Drumul Babelor, DJ 713, azi doar “DESPRE FRUMOS”

A trecut ceva timp de cand mi-am propus sa scriu acest articol, ca un fel de foto reportaj.

Am reusit abia acum, poate e mai bine asa, pentru ca deja, dupa parerea mea, acest drum ar fi bine sa fie strabatul la anul, dupa ce se va duce zapada. Este destul de periculos in aceasta perioada, cel putin cu o masina normala, de oras.

Am tot scris pe aceasta tema nenumarate articole, unde am tot criticat, mai mult sau mai putin asfaltarea acestui drum care probabil ba duce la transformarea unor zone din Parcul Natural Bucegi intr-un mare cos de gunoi. Asta daca autoritatile nu vor lua unele masuri. Am tot scris “DE RAU”, astazi am sa scriu ” DE FRUMOS”. PEntru ca este intr-adevar un drum superb. Lasand la o parte aspectele controversate ace acestui drum, astazi va propun o calatorie virtuala, sa ne incarce un pic bateriile pana la primavara cand ne vom putea reintoarce in acele locuri in conditii de siguranta.

Va propun in primul rand, cateva imagini de mai bine de 10 ani, cu acelasi drum:

 

In acealsi timp, ne alaturam si noi campaniei de protejare a Parcului Natural Bucegi, Sit Natura 2000. Campanie pornita de prietenul nostru drag, Adrian Ciorba, pe blogul BUCEGINATURA2000.  Intr-adevar, DJ 713 n-a fost niciodata pana la Babele, asta ca sa lamurim aspectul controversat cu acel panou care interzice circulatia pe drumul de la Piatra Arsa la Babele. Am scris mult despre asta, n-am sa revin acum, a scris Adrian SI MAI MULT. Puteti observa acel panou la finalul postului. Am cautat prin arhive si am gasit in doua carti descrierea acelui drum pana la Babele, drum devenit mai tarziu DOAR PARTIAL DJ 713. Va las sa va lamuriti singuri, comentariile sunt de prisos.

 

Sa incepem cu prima parte a drumului, tronsonul de la cabana  Cuibul Dorului pana in Saua Dichiului.

Trebuie sa recunosc, cand pornesti pe DJ 713, desi e interzis circulatiei publice, nu este gata, se lucreaza din greu la el, la scurt timp ai sentimentul ca esti intr-o alta tara. Fara exceptie, lucratorii de pe DJ 713 sunt parca rupti din alta lume. Nu iti vorbesc urat, iti spun cat trebuie sa astepti pana cand o betoniera descarca materialul. Desi sunt convins ca noi, toti cei ce trecem pe acolo cu masina ii incurcam si le facem munca mult mai grea, n-am auzit nici macar o singura data o vorba urata, de fiecare data cand ii intrebi ceva ai sentimentul ca vorbesti cu un vechi prieten. Mi s-a parut incredibil, am trait sentimentul ca nu sunt in Romania. Puteti observa in galeria urmatoare, cum sunt asezate tevile pentru consolidare intr-o zona a drumului fara parapet, sunt puse cu grija, ca sa putem si noi sa trecem.  Toata stima pentru ei.

dj713_137

 

Tronsonul Saua Dichiului – Complexul Piatra Arsa. Chiar daca nu este asfalt pana la complex, drumul pietruit este foarte bun. Limita pana unde puteti ajunge cu vehicule motorizate in Parcul Natural Bucegi. Mai departe cine incalca legislatia de mediu sper sa primeasca o amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, plata in 48 de ore, probabil, jumatatea sumei.

dj713_236

 

Si la final, as vrea sa dedic acest post tuturor celor care lucreaza la drumul DJ 713 pentru omenia de care dau dovada. Si prietenului meu Ovidiu B. care a inteles ca deja e riscant sa mergi pe acest drum acum si mi-a ascultat sfatul.

Doar o poza sa mai pun, la intoarcere ma grabeam, aveam o intalnire stabilita cu Adrian…. iar drumul era blocat.

Intreb:

“Nu va suparati, cam cat dureaza pana cand vom putea trece?”

Raspuns:

“Nu ma supar, cum sa ma supar, nu dureaza mult, cam in 10 minute puteti trece”

Asta in conditiile in care ma aflam oarecum ilegal acolo, ca doar e drum inchis, nu? Unde e raspunsul tipic romanesc: “Ce cauti bre aici, n-ai vazut ca-i interzis? Stai si asteapta!”

E clar, cel putin pentru mine,  PE DJ 713 NU ESTI IN ROMANIA!!!

 

___Vizualizari 2040

7 thoughts on “Drumul Babelor, DJ 713, azi doar “DESPRE FRUMOS”

    1. Adrian, iti multumesc, daca vine ceva, un comentariu de bine din partea ta cand e vorba de munte, sincer, ma simt onorat 🙂 Iti multumesc 🙂 Nu vin cu ceva surprinzator, de ori cate ori pun astfel de imagini le pun cu suflet si din suflet 🙂 Stiu ca ma intelegi, iubim amandoi Muntele 🙂 cum mai ziceam candva, acolo este casa noastra 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
00034chivulescu-coloniale
Centru Oraş Buşteni

Nr.51  Fotografie realizată in 1922, reprezintă Restaurantul" La Vânătorul de Munte" proprietate Iancu Ştefănescu, inaugurat la 10 iulie 1922. Se...

Busteni de pe Zamora
Bușteni – Poarta fără balamale a Bucegilor – Campionul de supt poale

Este foarte cunoscut proverbul ”să faci din bici rahat”, mai cu seamă la Bușteni, Poarta fără balamale a Bucegilor, orașul...

Close