Interzicerea camparii in Valea Cerbului

Camparea pe termen lung pe Valea Cerbului a devenit o activitate se pare traditionala a multor familii si persoane  din alte localitati.

In fiecare an, incepand cu 1 mai si terminandu-se la inceputul lunii octombrie un exod de corturi, rulote si masini, invadeaza un loc linistit alta data si-l  transforma intr-un focar de infectie, necivilizatie, abuz si siluire a naturii , peisajului si nu numai atat.

IMG_8937

 

De fapt ce reprezinta Valea Cerbului – loc de campare sezonier !

O scurta statistica arata ca:

In acest moment ( 2012 ) la nivelul orasului Busteni avem :

159 unitati cu functiuni de cazare ( hotel, motel, pensiune turistica, vila turistica, camere de inchiriat ) Autorizate si clasificate de MDRT ( ministerul Turismului ), inregistrate legal la unitati fiscale si organe abilitate gen Mediu, Isu, ITL , etc 1287 camere  ( 1 – 5 stele ) cu  2729 locuri de cazare

Din aceste scurte cifre nici macar 1 loc de campare autorizat, insa mereu auzim stiri despre “Turistii din Valea Cerbului ” cu cifre variind intre 2000 si 3000 de suflete care animeaza poienile, padurile, apa si ursii .

Astfel se pare ca pentru aceste unitatile de cazare de pe raza orasului Busteni avem in jur de 500 de persoane  implicate in aceasta activitate care castiga un salariu. Nu spun aici incadrate in munca deoarece peste 200 lucreaza fara forme chiar legale dar… castiga un venit dintr-o activitate locala, voi reveni in alte pagini la aceste probleme.

In continuare cam ce platim noi , toti contribuabilii din Busteni si/sau ce pierd agentii economici implicati in activitatea de cazare.

* Noi platim :

iluminat public , salubrizare, intretinerea drumului pe perioada de iarna si pe perioada de vara, taxe /teren, taxe / imobil, dezapezire, apa, canalizare, apa meteorica – in sistem pausal,

* Unitatile de cazare platesc:

– taxa de statiune, taxa de salvamont, impozit / cifra de afaceri , salubrizare, iluminat public, dezapezire, intretinerea drumului pe perioada de iarna si pe perioada de vara, taxe /teren, taxe / imobil, dezapezire, apa, canalizare, apa meteorica – in sistem pausal.

Pe Valea Cerbului ce se plateste ?  – taxa de bariera daca intri cu masina 10 RON, daca nu taxa e ZERO.

Ce se consuma si este platit de Administratia publica din Bani Publici

iluminat public , salubrizare, intretinerea drumului pe perioada de iarna si pe perioada de vara, dezapezire, apa, canalizare, apa meteorica – in sistem pausal,

Ce pierde populatia orasului/agentii economici implicati in activitatea de cazare?

– un grad de acoperire a unitatilor de 30 % – Calculati suma castigata anul trecut , in conditiile in care gradul de acoperire a fost de 19 %  inmultiti cu 1,57 , faceti suma !

– un turism civilizat

– Valea Cerbului  –  prin poluarea apei, padurii si a pasunilor prin disparitia florei si faunei montane, linistea si aerul curat,

– Imaginea locala

___Vizualizari 1000

10 thoughts on “Interzicerea camparii in Valea Cerbului

  1. Si as dori o dezbatere in care cineva sa poata sa-mi arate ca ma insel iar rezultatele pozitive sunt multiple din ceeace se intampla pe Valea Cerbului, din punctul nostru de vedere al localnicilor ! … plus valoare, imagine, peisaj, liniste, costuri mici etc .

  2. Aveti dreptate, dar nu cred ca nu poate fi legiferata o activitate care aduce prejudicii comunitatii. Daca apartine Casei Regale sa fie ingradita sa se dea amenzi pentru management defectuos, de mediu, de ce vreti dvs, pentru ca nu e normal ca aceasta activitate sa aduca numai prejudicii.

  3. Daca-mi este permis, cred ca multe familii care nu-si pot permite sa plateasca intretinerea la bloc, inclusiv din Bucuresti, vin acolo, de cand se face cald si pana in toamna cand se face prea frig… Si asta cred ca spune multe, prea multe, mai multe decit ne putem imagina, cel putin eu… Acelasi lucru se intimpla si pe litoral, si peste tot unde poti sta un timp fara sa te coste mult… E doar o dovada a saraciei pe care de cele mai multe ori incercam sa o ignoram, pentru simpul fapt ca ne face rau, chiar daca nu facem parte din acea categorie care nu mai poate plati un ban in plus….

    1. Desi articolul e vechi , nu ma pot abtine : Din cauza saraciei , nu-si pot permite plata intretinerii la bloc VARA ?! Cand principalele costuri la intretinere sunt legate de incalzire !? Pai atunci iarna unde fug de costurile intretinerii ? in Egipt !?

  4. Sunt de acord ca lumea este saraca, dar motivele pentru care pleaca/ vin pe Valea Cerbului, respectiv sa nu mai plateasca apa, canal, intretinere, iluminat, gunoi, etc din nefericire se transfera in plati suplimentare asupra locuitorilor orasului Busteni, pentru ca totusi aceste costuri trebuie sa le plateasca cineva, iar aceia suntem noi prin Bugetul Local. Daca pe Valea Cerbului ar fi spatiu de campare organizat ( apa, canal, energie, iluminat, salubrizare, garduri, autorizatii de mediu, psi, sanepid, etc ) si ar trebui sa plateasca pe loc sau pe suprafata, nu ar mai fi nici tipenie de cort sau rulota care sa stea cu lunile , insa asa… nu cred ca e normal, pe langa celelalte implicatii in imagine, civilizatie, respect, sanatate publica ……

  5. Da, asta asa este din pacate, nu e normal, dar cate lucruri sunt normale in tara asta?.
    Pe de alta parte, din cite stiu eu, exista doar 2 zone de campare in Parcul Natural Bucegi: Valea Cerbului si Padina. Cum la Padina e putin mai greu de ajuns, ramane un singur loc de campare usor accesibil….Valea Cerbului. De aici si toate implicatiile descrise mai sus. Si, da, nu e firesc ca altii sa plateasca pentru tine, n-a fost niciodata. Daca-mi aduc bine aminte, pe litoral din aceleasi motive, acum un an au fost interzise corturile amplasate pe plaja, afectand in mod direct statiunile Vama Veche si 2 Mai.

  6. Au fost afectate statiunile 2 Mai si Vama Veche … este corect … dar acestea au fost afectate pentru ca localnicii aveau mici afaceri tocmai datorita acestui tip de turism, la Busteni situatia este inversa, din miile de “stationari” foarte putini consuma din economia locala gen magazine alimentare, baruri, sau unitati de cazare mici de 1-2 stele, pentru ca daca arunci o privire in interior se vede cum vin cu portbagajele burdusite de conserve si alimente neperisabile, faina, malai, etc cumparate tocmai din localitatile din care pleaca. Pe langa asta “Padurea” ii “hraneste” si ii “adapa”.
    Valea Cerbului nu este si nu a fost niciodata loc ” Autorizat de campare ” in sensul acesta al cuvantului. Intr-adevar nu am nimic cu turistul care vine la Busteni isi posteaza cortul intr-un loc amenajat sau neamenajat se odihneste peste noapte si dimineata pleaca spre Omul, Costila, Babele sau Pestera , insa lasa in urma lui curatenie si nu da foc la padure, poate sa se intoarca a doua zi pentru popas si sa plece din nou sa cutreiere, dar asta este altceva, este campare in scop turistic. Acestia sunt turistii pe care ii vrem, nu pe cei care ocupa abuziv timp de multe luni o suprafata de teren la limita unui Parc Natural si care culmea mai ridica si pretentii pentru siguranta, salubrizare, iluminat public, sursa de apa potabila, maine poimane ne trezim si cu investitii in statii de microepurare ( asa ar fi si civilizat ) dar nu cu zero lei.

  7. Trebuie sa recunosc ca sunt multe aspecte pe care eu unul, nu le cunosc. Din punctul meu de vedere, al turistului ocazional prin aceste locuri, zona de campare de pe Valea Cerbului este de evitat, este de multe ori un loc ce-ti lasa un gust amar, insalubra, unde de cele mai multe ori maneaua este la ea acasa. Eu unul prefer linistea muntelui. Pe de alta parte, din cauza ca zona de campare atrage nenumarati ursi ce vin sa caute mancare, prin gunoaie sau nu, traseul, superb dealtfel, Vf. Omu – Valea Cerbului – Busteni, a devenit in timp tot mai periculos. Si pentru ca de cele mai multe ori parcurg aceste trasee singur, prefer varianta Babele – Caraiman – Jepii Mici – Busteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
lin18
Câteva ore de linişte. DJ 713. Da, se poate!

Din nou DJ 713 prin Parcul Natural Bucegi. Clipe de linişte, din păcate prea puţine! Secretul: Laşi totul la şosea!...

1003liliacul
Specii strict protejate in Bucegi – Sit Natura 2000

Specii strict protejate – Fisa standard Natura 2000 sit Bucegi   Mamifere   1001 Ursus arctos - Ursul Brun În...

Close